Iedereen verlangt naar verschillende dingen in hechte en intieme relaties. Hier komen de vijf liefdestalen om de hoek kijken. Je kunt deze kennis gebruiken om inzicht te krijgen in wat belangrijk is voor jou en je partner.
Mischien ken je de vijf liefdestalen al: woorden van bevestiging, quality time samen doorbrengen, fysieke aanraking, iets voor een ander overhebben en cadeautjes.
Als we kijken naar ons onderzoek, Sindex by Sinful, dan zien we dat mensen over het algemeen gelukkige relaties hebben. Eigenlijk scoren we behoorlijk hoog, want maar liefst 80% van de mensen zijn gelukkig met hun huidige relatie. En we zijn we er zelfs goed in om dit openlijk te zeggen tegen onze partners.
Maar welke taal van de liefde gebruiken we het meest?
We drukken onze liefde allemaal anders uit
Zo zegt 39% van de mensen in een relatie elke dag "Ik hou van je" tegen hun partner. Maar naast die drie woordjes zijn er ook andere manieren waarop we onze liefde uitdrukken.
Volgens Sindex by Sinful zijn mensen het er in grote lijnen over eens welke drie liefdestalen het belangrijkst zijn.
Samen quality time doorbrengen(28%), woorden van bevestiging (27%) en fysieke aanraking (26%) zijn namelijk de meest gekoesterde uitingen van liefde.
Kwaliteitstijd gaat over aanwezig zijn en echt naar elkaar luisteren. Tijd creëren om samen te zijn, zonder afleidingen en te genieten van elkaars gezelschap. Zie het als het bouwen van bruggen tussen elkaar en het creëren van dierbare herinneringen.
Er zijn ontelbale uitdrukkingen om bevestigende woorden uit te spreken. Hoewel het voor de hand ligt om te denken dat het gaat om een constante stroom van lieve woorden, liefdesverklaringen en eindeloze loftuitingen over iemands persoonlijkheid, kan het ook gaan om veel minder uitgebreide woorden die een even belangrijke boodschap overbrengen. Sommige kunnen duidelijker worden naarmate je je partner beter leert kennen.
Lichamelijke aanraking is een hele duidelijke manier om onze liefde te uiten. Een warme knuffel, een tedere kus of een liefdevolle aanraking op de arm kan boekdelen spreken. Het is alsof onze lichamen een speciale liefdestaal spreken die ons dichter bij elkaar brengt.
Dus hoewel een bos bloemen of een kleine gunst een mooi gebaar kan zijn, is het niet de directe weg naar de harten van de meeste mensen.
Raak me aan
92% van ons gelooft dat intimiteit cruciaal is voor een goed functionerende relatie. We vinden het zo belangrijk dat het een negatieve invloed op ons heeft als er veel tijd zit tussen intieme momenten met onze partner.
Intimiteit gaat over het creëren van een diepe en betekenisvolle verbinding. De fysieke uitingen van liefde in een druk dagelijks leven zijn duidelijke tekenen dat we nog steeds bij elkaar horen.
Gebrek aan intimiteit en lichamelijk contact kan een negatieve invloed hebben, vooral als er veel tijd zit tussen intieme momenten met onze partner. Het kan leiden tot gevoelens van afstand, eenzaamheid of frustratie. Daarom is het belangrijk om prioriteit te geven aan intimiteit in een relatie en manieren te vinden om een vorm van lichamelijk contact te onderhouden.
Als we het hebben over lichamelijke aanraking als liefdestaal, dan is dat een heel breed begrip, vol nuances en variaties. Het omvat gebaren zoals strelingen, kussen, knuffels, seksuele intimiteit, massages, handen vasthouden en fysieke nabijheid.
Het is belangrijk om te onthouden dat verschillende mensen verschillende voorkeuren hebben, zelfs binnen dezelfde liefdestaal. Open communicatie en het respecteren van elkaars verlangens en grenzen zijn cruciaal voor het creëren van een bevredigende en bevredigende ervaring van fysieke nabijheid in een relatie.
Psst! Heb je een leuke, andere en liefdevolle manier nodig om het gesprek over seks op gang te brengen? Hiervoor hebben we Let's Talk About Sex - The Game gemaakt, een kaartspel met 52 vragen over intimiteit en seks.
Over het onderzoek: Sindex by Sinful
Sindex by Sinful is gebaseerd op een internationaal onderzoek uitgevoerd door Cint namens Sinful en op verkoopgegevens van Sinful. Het bevolkingsonderzoek werd uitgevoerd in Denemarken, Zweden, Noorwegen, Finland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk met 2000 deelnemers uit elk land.
De gegevens werden verzameld van 17 mei tot 8 juni 2022.